Hem 9 Kunskap & inspiration 9 Olja in din altan

Olja, altan, terrass och trädäck

Att vårda dina uteplatser på rätt sätt som gör att du sommartid får helt nya ytor att umgås på är avgörande för att bevara dess skönhet och hållbarhet. I denna guide för uteplatser som altan, terrass och trädäck delar vi vår expertis för att optimera rengöring och underhåll samt maximera ytornas livslängd. Genom underhåll och rengöring kan du säkerställa att dina uteplatser förblir en oas för avkoppling och sociala sammankomster.

Förberedelse är nyckeln till framgång:

Genom att följa några enkla steg kan du säkerställa att din altan förblir vacker och skyddad mot väder och vind under många år framöver. I denna guide kommer vi att gå igenom processen för att rengöra och olja din altan samt ge dig värdefulla tips för att uppnå bästa resultat.

1. Flytta bort och städa

Börja med att flytta bort allt från altanen och sopa bort lösa föremål som kvistar och löv.

 

2. Kontroll av skruvar och spikar

Se så att det inte sticker upp några spikar eller skruvar innan du påbörjar oljningen.

 

3. Grundlig rengöring och tvätt

Börja med att rengöra altanen noggrant för att avlägsna smuts och föroreningar. Starta med att noggrant rengöra din terrass med Alcro Trallrent för att effektivt avlägsna smuts, fläckar och andra föroreningar. För områden som drabbats av alger eller mögel, använd Alcro Alg & Mögelmedel för att återställa träets skick. Använd en borste med grova strån och borsta i träets längdriktning. Efter rengöring, skölj ytan noggrant med vatten och låt den torka helt.

 

4. Slipa altanen för en jämn yta

Efter att altanen har torkat ordentligt, slipa ytan för att jämna till och förbereda den för oljning. Borsta noggrant bort allt slipdamm efter slipningen. Säkerställ att träet har torkat innan du går vidare till oljning, se till att fuktkvoten ska vara under 16%.

 

5. Välj en lämplig dag för oljning

Välj en dag med lämpligt väder för oljning av din altan. Undvik att olja under regn eller starkt solljus, då detta kan påverka oljans effektivitet. En molnig dag med mild temperatur är att föredra för bästa resultat.

 

6. Applicera olja

Välj en olja som är lämplig för ditt altanvirke och följ anvisningar noggrant. Använd en bred pensel för att jämnt fördela oljan över altanytan. Jobba metodiskt och ta bräda för bräda så undviker du att överlappa strykningar som kan ge ett ojämnt resultat. Se till att oljan tränger in i träet ordentligt för att ge bästa skydd. Om oljan absorberas helt kan en andra strykning vara nödvändig. Låt oljan torka i cirka 30 minuter och torka sedan bort överskottsoljan med en trasa. Se till att förvara oljeindränkta trasor i vatten för att minska risken för brand.

Bra-att-ha saker

Skruvmejsel eller hammare

Slippapper

Skurborste

Rengöringsmedel

Hink

Träolja

Bred pensel

Trasor

Visste du att?

Tryckimpregnerat trä bör förbli obehandlat i minst en säsong innan applicering av träolja.