Hem 9 Kunskap & inspiration 9 Måla om din träfasad

Experttips för att måla om din träfasad

Att måla om fasaden med jämna mellanrum kan upplevas som ett stort projekt men ett nödvändigt sådant för att ta hand om huset. En nymålad fasad i rätt kulör gör också stor skillnad för husets utseende, upplevelse och värde.

Denna steg-för-steg-guide för att måla om din träfasad ger dig tips från målarexperterna på Alcro Färg & Tapet om hur du förbereder ytan, väljer rätt typ av färg, vilka verktyg som behövs för målningsprocessen samt hur du underhåller din nymålade fasad.

I denna guide går vi igenom de tre momenten för att få en perfekt målad träfasad.

1. Förarbete: vad behöver göras innan du kan måla fasaden.
2. Målning: vad är grundfärg och täckfärg.
3. Underhåll och efterarbete: så håller du din fasad fin kommande år efter målning.

Är du osäker på vilken färgtyp som använts på ditt hus tidigare?

Kontakta våra fasadexperter så kan de hjälpa dig med en utvärdering.

Förarbetet:
3 steg till att förbereda fasaden inför målning

Förberedelserna inför målningen är avgörande för ett lyckat resultat. Följ dessa tre steg för att förbereda fasaden för målning:

1. Tvätta

Tvätta fasaden noggrant med en målartvätt, t ex Alcro Grovrent. Om träet har blivit angripet så krävs det att du eftertvättar med en alg- eller mögeltvätt. Skydda dina händer med gummihandskar och använd skyddsglasögon. Täck över ytor som inte ska målas.

 

2. Skrapa & slipa

Inspektera fasaden efter skador, röta, mögel eller lös färg som måste åtgärdas. Skrapa bort all lös eller flagande färg med en färgskrapa. Slipa bort flisor och ojämnheter för bättre vidhäftning.

 

3. Reparera

Gå över fasaden så att den är i bra skick. Byt ut skadade eller ruttna träpaneler.

Genom noggrann förberedelse säkerställer du att färgen fäster ordentligt och ger ett hållbart, snyggt resultat. Efter rengöringen är det viktigt att du låter träet torka ordentligt.

DAGS ATT MÅLA TRÄFASADEN: 3 STEG FÖR ATT MÅLA HUSFASAD

Efter förberedning av husfasaden är du redo att börja måla din träfasad. Nedan steg guidar dig genom grundmålning och täckmålning. Tänk på att välja en fin dag för din målning, undvik regniga och fuktiga dagar.

1. Grundolja

Behöver du grundolja? Grundolja används på omålade ytor som suger åt sig mycket fukt som till exempel ändträ, panelskarvar och spikskallar. Det används inte på tidigare målade ytor utan den behöver kunna tränga in i träet. Torka bort överflödig olja efter ca 10-30 min.

 

2. Grundmåla

 Om den tidigare färgen är i dåligt skick, eller om det finns trärena partier, används grundfärg. Grundfärgen hjälper till att nollställa den tidigare ytan och bygger ett nytt bra skydd tillsammans med täckfärgen. På trärena ytor fungerar den som ett fuktskydd som hindrar vatten från att ta sig in i träet. Om den tidigare färgen är i gott skick räcker det oftast med att tvätta och sedan täckmåla, men ett lager grundfärg kommer alltid att göra att den nya färgen håller längre! Måla panelerna uppifrån och ned. Applicera ett lager grundfärg och se till att få på tillräcklig mängd för ett fullgott skydd. Låt torka ordentligt innan du går vidare till steg 3.

 

3. Täckmåla

När grundfärgen har torkat är det dags att täckmåla. Börja med panelen och sedan går du över till foder, kanter och hörn. Måla alltid två strykningar med täckfärgen, även om det ser bra ut rent visuellt efter första strykningen. Ett andra skikt mer än fördubblar livslängden!

Tips!

  • Bästa tidpunkt för fasadmålning är under sommarmånaderna. Måla inte när det är för kallt eller på fuktigt trä, då kan problem uppstå.
  • Viktigt att välja fasadfärg som passar din fasad för ett hållbart resultat.
  • Välj kulör med omsorg. Olika kulörer ger olika intryck. Provmåla för att se hur kulören upplevs på den stora ytan.
  • Använd högkvalitativa penslar och rollers, och underhåll dem väl under projektet.
  • Använd en pensel som matchar träpanelens bredd samt en mindre pensel så att du kan komma åt överallt.
  • För att komma åt hörn och kanter är en vinkelpensel att föredra.
  • Om du använder en roller, efterstryk med en mjuk pensel för en jämn och slät finish.
  • Ett förlängningsskaft gör att du kommer åt på höjden och kan arbeta lättare.
  • Undvik att måla i direkt solljus eller på en varm fasad, då kan färgen torka för snabbt.

Underhåll och efterarbete

För att bibehålla din nymålade husfasad i toppskick krävs regelbundet underhåll. Här är 3 tips för att hålla din fasad fin efter målning.

1.

Tvätta fasaden årligen för att avlägsna ansamlad smuts, mögel och alger. Detta hjälper till att bevara det skyddande färgskiktet.

 

2.

Inspektera fasaden regelbundet, snabba åtgärder förlänger fasadens livslängd.

 

3.

Se till att fasaden inte skuggas av växtlighet eller föremål som håller fasaden fuktig.

Genom regelbundet underhåll säkerställer du att din nymålade fasad behåller sitt fina utseende och skyddande egenskaper under många år framöver.